Jos viesti ei näy oikein, avaa se selaimessa
 
 
header_icicle_yhteinen_ep.jpg
 
 
Pääkirjoitus: SOTEMAKUn raunioilla
 
 

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu päätettiin lopettaa 8.3.2019. Sipilän hallituksen käynnistämä hanke kaatui ”kalkkiviivoilla”. Tai sitten ratakierroksia oli liikaa ja voimat loppuivat kesken.

Etelä-Pohjanmaalla elettiin vahvasti sotemaku-toimeenpanoa miltei kolmen vuoden ajan. Valmiuksia uuden maakunnan rakentamiseen oli, mutta toisin kävi. On tyhjä olo. Uudistuksen raunioiden vielä savutessa moni kyselee, mitä tästä kaikesta jäi käteen. Tai paljonko meni hukkaan?

Toki turhaakin työtä on tehty, se on selvä. Mutta sortuneen rakennelman alta pilkottaa ehjä ja tukeva peruskivi. Jotakin sellaista, jonka päälle voi ryhtyä pykäämään uutta ja ehompaa.

Erityisesti sote-palveluissa runsaasti uusia toimintamalleja on jo viety käytäntöön. Muun muassa lasten ja perheiden palveluissa sekä ikäihmisten kotihoidossa ja omaishoidossa on tapahtunut paljon. On kehitetty asiakasohjausta, palveluseteleitä ja terveyskeskusten kilpailukykyä. Työterveyshuoltoa on viety uusille urille. Näkyviä ja tärkeitä asioita kaikki.

Näkymättömämpää mutta vähintäänkin yhtä merkityksellistä on se työ, jota olemme YHDESSÄ tehneet. Satoja ihmisiä on osallistunut valmisteluun erilaisissa työryhmissä ja kokoontumisissa. Poikkihallinnollisen ja sektorirajat ylittävän toiminnan siemeniä on kylvetty joka puolelle.

Jatkokehittämiselle on siis mainiot eväät olemassa. Tekemisen lähtökohtana on yhteinen tahto. Sen syntymiseen tarvitaan keskinäistä luottamusta. Sitä syntyy, kun tapaamme ja keskustelemme ja opimme tuntemaan toinen toisemme entistä paremmin.

*****

Tämä on viimeinen Yhteinen Etelä-Pohjanmaa -uutiskirje. Ainakin tällä erää. Jaksan kuitenkin uskoa siihen, että maakunnassamme edelleen on tahtoa ja yksimielisyyttä rakentaa tuleville sukupolville toiveikkaampaa tulevaisuutta. Siihen työhön tarvitaan meitä jokaista.

Lämmin kiitos kaikille yhteistyökumppaneille ja uudistustyöhön osallistuneille. Meillä on mahtavia osaajia. Tästä on kaikki mahdollisuudet jatkaa vielä parempaa kohti!

Lue valmistelujohtaja Asko Peltolan pääkirjoitus kokonaisuudessaan täältä »

 
 
 
henkilostoinfo_12032019_264x167.jpg
 
Henkilöstöinfossa summattiin mennyttä
ja pohdittiin tulevaa
 
 

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu päättyi 8.3.2019. Uudistuksessa mukana olleiden organisaatioiden henkilöstölle järjestettiin tiistaina 12.3.2019 infotilaisuus, jossa käytiin läpi, miten nykytilanteeseen on tultu, sekä vastattiin tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin. Tilaisuudessa puhunut muutosjohto alleviivasi sitä, että monialaisen maakunnan valmistelu on loppunut, mutta sote-uudistusta tullaan viemään eteenpäin tavalla tai toisella. Kiitollisia oltiin erityisesti uudistusprosessin myötä rakentuneesta laajasta ja monialaisesta yhteistyöstä.

 
 
 
 
perheystavallinen-tyopaikka_264x167.jpg
 
E-P:n sairaanhoitopiiri – perheystävällinen työpaikka
 
 

Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelmaan on lähtenyt mukaan Etelä-Pohjanmaan LAPE-hankkeen myötä useita maakunnan sote-toimijoita. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ohjelmaan lähdettiin mukaan etunojassa jo vuonna 2017.

– Meillä oli tarve lähteä mukaan ohjelmaan. Halusimme ulkopuolisen tahon näkemyksen, miten perheystävällisyys toteutuu sairaanhoitopiirissä, kertoo palvelussuhdepäällikkö Paula Lehtisaari Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

 
 
 
 
 
tuula_ristimaki_264x250.jpg
Uudistuksen kasvot:

tietojärjestelmäarkkitehti, Tuula Ristimäki

 

ATK? ICT? Digitalisaatio? Tietohallinnon työllä on monta nimeä. Tietohallinnon mielenkiintoinen avaruuden laajuinen maailma vie helposti mukanaan. Tästä yksi hyvä esimerkki on tietojärjestelmäarkkitehti Tuula Ristimäki. Hän on työskennellyt Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirillä jo vuosia. Mutta mitä ihmettä arkkitehti tekee tietohallinnossa?

 
 
Lyhyet:
 
 

Etelä-Pohjanmaan kuntajohtajille esiteltiin vaihtoehtoisia sote-malleja

Etelä-Pohjanmaan kunnat pyrkivät eteenpäin sote-yhteistyössään, ja maakunnassa lähdetiin jo helmikuussa hakemaan vaihtoehtoisia malleja sen varalle, että hallitusohjelman mukainen sote- ja maakuntauudistus ei etenisi suunnitellusti. Malleja esiteltiin kuntajohtajafoorumille 14.2.2019.

Lue lisää »

Maakunnallinen vammaisneuvosto mukana palvelujen kehittämisessä Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan maakunnallinen vammaisneuvosto kokoontui yhteiskehittämisen työpajaan Seinäjoella 31.1.2019. Työpajan tavoitteena oli vahvistaa asiakasosallisuutta maakunnallistuvien vammaispalvelujen valmistelussa sekä kuulla viime kesänä valitun vammaisneuvoston ääntä palvelujen kehittämisessä.

Lue lisää työpajasta »

LAPE-akatemia kokoaa sivistystoimen ja soten johtajat sopimaan lapsi- ja perhepalveluiden kokonaisuudesta

Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin vaikuttava johtaminen vaatii eri toimijoiden yhteistyötä. Maaliskuussa starttaava LAPE-akatemia kokoaa kunkin maakunnan, kuntien sosiaali-, terveys- ja sivistystoimen johdon sekä järjestöjen ja seurakuntien edustajat yhteiseen oppimisprosessiin. Lopputuloksena luodaan eri toimijoiden väliset toimintamallit, sopimukset ja rakenteet siitä, miten palveluista saadaan lapsi- ja perhelähtöisiä. Johtajat saavat tukea entistä vaikuttavampaan toimintaan, kokonaisuuksien ymmärtämiseen sekä verkostojen johtamiseen yhteisessä toimintaympäristössä.

Lue lisää »


LAPE-akatemian startti 20.3.2019

LAPE-akatemia starttaa valtakunnallisella tilaisuudella Helsingin Paasitornissa 20.3.2019. LAPE-akatemiat jatkuvat kolmella maakunnallisella valmennuspäivällä. Etelä-Pohjanmaan LAPE-akatemiat toteutetaan 16.5. ja 19.9. 2019 Seinäjoella (Frami, auditorio 1) sekä 12.11.2019  Tampereella YTA-alueen yhteisenä tilaisuutena.

Lue lisää »

Sote-ammattilainen: tee työsi näkyväksi – sote-kirjaaminen kuntoon!

Oikein ja ajoissa kirjattu tieto mahdollistaa luotettavan tiedolla johtamisen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) videossa muistutetaan, miten tärkeää on varmistaa organisaation toiminnan näkyminen virheettömänä. Sillä on tulevaisuudessa vaikutusta myös organisaation rahoitukseen.

Katso video »

Sote-alan työntekijä tai esimies, Sotelainen-sivusto on sinua varten!

Työterveyslaitoksen Sotelainen-sivusto tukee kentällä olevaa henkilöstöä muutoksissa sote-alalla. Tavoitteena on nostaa sotelaisten työn arvostusta sekä vahvistaa toimijuutta ja ammattiylpeyttä. Sotelaisten ammattitaitoa tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa! Sotelainen-sivustolta löydät myös muutokseen liittyviä hyödyllisiä oppaita ja materiaalia.

Tutustu Sotelainen-sivustoon »

Perhevapaalta työllistyminen -kysely: Minkälaista tukea haluaisit saada?

Olet palaamassa vanhaan työhösi tai suunta on vielä avoinna, mihin työhön palaat?

Ole hyvä ja vastaa ohessa olevaan kyselyyn, jokainen vastaus on merkityksellinen! Kysely on avoinna 22.3.2019 saakka.

Vastaa kyselyyn »

Perhevapaalta työllistyminen -hankkeen tarkoitus on kehittää työhön paluuta perhevapaan jälkeen.

Lue lisää kyselystä »

Lue lisää hankkeesta »

 
 
 
Etelä-Pohjanmaan
sote- ja maakuntauudistus
Kampusranta 9 C
60320 Seinäjoki
www.uusiep.fi
 
 
Register: Etelä-Pohjanmaan liitto   ::   Copyright ©    ::   All rights reserved.
 
 
Peruuta uutiskirje