Jos viesti ei näy oikein, avaa se selaimessa
 
 
header_icicle.jpg
 
 

Monialainen maakunta ─ mitä se tarkoittaa?

 
 

Monialaisen Etelä-Pohjanmaan maakunnan rakentaminen on käynnissä laajalla valmisteluprosessilla. Työryhmissä on mukana lähes 600 henkeä. Uudistuksen mittakaava on niin ikään valtava. Kaiken kaikkiaan uudistus koskettaa Suomessa noin 217 000 työntekijää ja Etelä-Pohjanmaalla noin 10 000 työntekijää. Uudet maakunnat käynnistyvät 1.1.2019.

 

Paljon puhutaan monialaisesta maakunnasta eli edellä mainittujen erilaisten toimintojen sijoittamisesta maakuntaan.  Monialaisuus syntyy siitä, että uuteen maakuntaan siirtyy tehtäviä, joita hoidetaan Etelä-Pohjanmaalla tällä hetkellä noin 30 organisaatiossa. Esimerkiksi maakunnan liiton, ELY-keskuksen ja TE-toimiston tehtävät lakkautetaan ja ne siirtyvät maakuntaan. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävät siirtyvät maakuntaan, kuten myös kuntien maataloushallinnon, lomituksen ja ympäristöterveydenhuollon toiminnot. Siirtyypä muutamia tehtäviä myös AVIsta, kuten alueellinen alkoholihallinto.

 

Uudistusvalmistelun muutosvisio "Hyvän elämän Etelä-Pohjanmaa" nostaa asukkaan palvelujen kehittämisen keskipisteeksi. Monialaisuuden turvin kyetään kohtaamaan asiakas kokonaisvaltaisesti, mikä lienee uudistuksen yksi merkittävimpiä etuja. Esimerkiksi voidaan ottaa asiakas, jolla on tarve saada sosiaali- ja terveyspalveluita sekä työ- ja elinkeinopalveluita.  Toimintojen ollessa saman järjestäjäorganisaation vastuulla, toteutuu niin sanotun yhden luukun periaate helpommin. Toisena esimerkkinä voidaan nostaa maankäytön ja liikenteen kehittämistoimet, joilla on merkitystä muun muassa sote-palveluiden saatavuuteen. Uuden maakunnan eri toimintojen yhteistyö tulee olemaan avainasemassa maakunnan käynnistettyä toimintansa. 

Heli Seppelvirta
Muutosjohtaja 

 
 
 
huutomerkki_264x167.jpg
 

Uuden maakunnan valmisteluun liittyvät työtehtävät haettavina

 
 

Haku uuden Etelä-Pohjanmaan rakentamisen tehtäviin on alkanut. Avoimeksi ilmoitettuja vastuuvalmistelijoiden tehtäviä voivat hakea ne uudistuksessa mukana olevien organisaatioiden työntekijät, joita liikkeenluovutusperiaate koskee. Valmistelujohtajan tehtävään hakijoina voivat olla myös uuden maakunnan kuntien johtavat viranhaltijat. Hakemukset tehtäviin pyydetään toimittamaan 5.5.2017 klo 16.00 mennnessä.

LUE LISÄÄ >>

 
henkilosto_264x167.jpg
 
Tietoa henkilöstön asemasta maakuntauudistuksessa
 
 
Sote- ja maakuntauudistuksessa työnantaja vaihtuu Suomessa noin 217 000 henkilöllä. Kunnista ja kuntayhtymistä maakuntiin siirtyy yhteensä noin 2 230 henkilöä ja valtion virastoista siirtyy maakuntiin yhteensä noin 1 465 henkilötyövuotta vastaava henkilöstö. Maakuntauudistuksen johdosta ei tavoitella henkilöstövähennyksiä. Tällä viikolla on julkaistu uuttaa materiaalia, jossa käsitellään henkilöstön asemaa maakuntauudistuksessa:
Diaesitys henkilöstasioista >>
Tiivistelmä henkilöstasioista >>
 
 
kasvupalvelut_264x250.jpg
Maakunnalliset kasvupalvelut tuotetaan markkinaehtoisesti
 
 
Valtion hallinnon tuottamat ja rahoittamat yritys- ja työvoimapalvelut organisoidaan maakuntauudistuksen yhteydessä maakunnallisiksi kasvupalveluiksi siten, että ne tukevat alueiden kasvua ja elinvoimaisuutta. Valtiolta järjestämisvastuu siirtyy vuoden 2019 alusta maakunnille. Kasvupalveluita koskeva muutos on periaatteiltaan samanlainen kuin sosiaali- ja terveyspalveluiden uudelleenorganisointi. 
 
 
Muuta ajankohtaista:
 
 

Sote- ja maakuntauudistuksen väliaikaishallinto rakenteilla
Tällä hetkellä sote- ja maakuntauudistusvalmistelun ajankohtaisin asia maakunnassamme on väliaikaisen valmistelutoimielimen rakentuminen. Neuvottelut voimaanpanolain eri osapuolten kanssa ovat parhaillaan käynnissä. Neuvotteluja käyvät Etelä-Pohjanmaan liitto, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Eskoo, TE-toimisto, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos sekä alueen kunnat ja yhteistoiminta-alueet. Tavoitteena on, että maakuntahallitus tekee päätöksen väliaikaisen valmistelutoimielimen kokoonpanosta kokouksessaan 22.5.2017. 

 
aikajana4.jpg


Maakuntauudistuksen II-vaiheen lakipaketti lausunnoilla 19. kesäkuuta asti
Valtiovarainministeriö on lähettänyt hallituksen esitysluonnoksen maakuntauudistuksen täytäntöönpanosta lausunnolle 24. huhtikuuta. Lausunto- ja taustamateriaaliin voit tutustua täällä >>


Avoin yleisötilaisuus 11.5.2017 klo 17.30 - myös verkkolähetys

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutilanteesta avoimeen yleisötilaisuuteen Seinäjoelle to 11.5.2017 klo 17.30–19.30 (kahvitarjoilu klo 17.00 alkaen) Framin 2. auditorioon. Tilaisuudessa kuullaan sote- ja maakuntauudistuksen tilannekatsaus sekä varataan aikaa keskustelulle. Muutosjohtajille voi lähettää ilmoittautumisen yhteydessä kysymyksiä etukäteen. Tilaisuutta on mahdollista seurata myös suorana verkkolähetyksenä ja myöhemmin tallenteena. Ilmoittautumiset viimeistään 3.5.2017. Lue lisää >>

Kulttuuria kehiin jatkossakin
"Tuleville maakunnille luvataan monipuolisesti eri tehtäviä. Rahallisesti näistä merkittävin on sosiaali- ja terveydenhuolto. Mutta löytyy tehtävälistasta paljon muutakin. Esimerkiksi kulttuuri vilahtaa teksteissä useasti." Näin toteaa blogikirjoituksessaan maakuntajohtaja Asko Peltola. Lue teksti kokonaisuudessaan täältä >>

Henkilöstö pitää toimivia palveluja onnistuneen sote- ja maakuntauudistuksen tärkeimpänä mittarina

Onnistunut sote- ja maakuntauudistus rakentuu uudistuksessa mukana olevien eri alojen ammattilaisten mielestä neljästä kokonaisuudesta. Niitä ovat hyvin toteutetut palvelut, henkilöstön työhyvinvointi, tehokas työnteko ja onnistuneesti toteutettu muutos. Tämä käy ilmi sosiaali- ja terveysministeriön ja valtionvarainministeriön sote- ja maakuntauudistuksen henkilöstölle suuntaaman verkkoaivoriihen tuloksista. Kyselyyn osallistui yli 10 000 eri alojen ammattilaista tammi-helmikuussa. Lue lisää >>

Maakuntauudistuksen usein kysytyt kysymykset
Mitä henkilöstön palvelussuhdeturva tarkoittaa? Miten maakunnan henkilöstön eläketurva järjestetään? Valtakunnallisen alueuudistus-sivuston Usein kysyttyä -sivulta löytyy vastaukset muun muassa edellä mainittuihin kysymyksiin. Kysymykset täydentyvät säännöllisesti.

Etelä-Pohjanmaan muutosvisio: Hyvän elämän Etelä-Pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaan muutosvisio on valmistunut. SOTEMAKU-johtoryhmä on hyväksynyt vision kokouksessaan. Tutustu visioon >>
Muutosjohtajien yhteystiedot:

Heli Seppelvirta
Muutosjohtaja
040 529 4638
heli.seppelvirta@etela-pohjanmaa.fi

Johanna Sorvettula

Konsernimuutosjohtaja
040 662 0047
johanna.sorvettula@etela-pohjanmaa.fi

Harri Jokiranta
Projektinjohtaja
040 7748 402
harri.jokiranta@seinajoki.fiTilaa uutiskirje suoraan omaan sähköpostiisi

Yhteinen Etelä-Pohjanmaa -uutiskirjeen voi tilata  täältä >>

 
 
 
MAAKUNTA- JA SOTE- JÄRJESTÄMISUUDISTUS  
Alvar Aallon katu 8
60100 Seinäjoki

Kampusranta 9
60320 Seinäjoki 
www.ep2019.fi
 
 
Register: Etelä-Pohjanmaan liitto   ::   Copyright © 2017   ::   All rights reserved.
 
 
Peruuta uutiskirje