Jos viesti ei näy oikein, avaa se selaimessa
 
 
paakuva_eutietokeskus.jpg
 
 
SYKSYN TAPAHTUMIA JA KATSEITA TULEVAAN
 
 

Tähän vuoden viidenteen EU-uutiskirjeeseen on koottu jälleen ajankohtaisia uutisia niin Etelä-Pohjanmaalta kuin EU-politiikan ytimestä. Antoisia lukuhetkiä!


Uutisia maakunnasta


Kielten päivän tapahtumassa kuului iloinen kielten sekamelska


Seinäjoen kansalaisopistolla vietettiin syyskuun lopulla (26.9.) Euroopan kielten päivää erilaisin aktiiviteetein. Tapahtumassa osallistujat pääsivät tutustumaan Euroopan eri kieliin natiivipuhujien opastamina lyhyissä 10 minuutin pätkissä. Lisäksi tapahtumassa oli tarjolla runsaasti kieliin ja kielten opiskeluun liittyvää tietoutta. Myös kielten ja kansainvälisyyden parissa toimivat toimijat esittelivät toimintaansa tapahtuman yhteydessä. Tapahtuma herätti seinäjokisissa mukavasti kiinnostusta ja usea osallistuja toivoi, että tapahtuma järjestettäisiin uudemmankin kerran.
Lue lisää>>


Ulkoministeriön 100-vuotisjuhlakiertue Seinäjoella 25.10.2018


Suomen ulkoministeriö on viettänyt tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan juhlakiertueen merkeissä. Kiertue pysähtyi Seinäjoelle YK:n päivänä 25.10., jonka aikana järjestettiin kolme erilaista tilaisuutta, kaksi erilaisille sidosryhmille ja yksi laajemmalle yleisölle. Päivän aikana yleisölle ja sidosryhmille kerrottiin ulkoministeriön historiasta sekä yleisesti ministeriön toiminnasta ja tarjoamista palveluista.

Lue lisää>>


CESME-hanke kutsuu mukaan kehittämään uutta Vihreän profiilin työkalua


Pk-yritysten kiertotaloutta edistävässä CESME-hankkeessa käynnistyi syksyn aikana pilottitoimenpide, jossa kehitetään ja saatetaan yritysten ja alueen toimijoiden käyttöön Etelä-Pohjanmaan tarpeisiin räätälöity Vihreän profiilin työkalu. Työkalu tarjoaa mm. erilaisia tapoja arvioida liiketoiminnan vaikutuksia kiertotalouden näkökulmasta ja myös tietoa ympäristön ja sosiaalisten vaikutusten kannalta kestävämmästä toiminnasta. Hankkeen kehittämistyössä asiantuntijapartnerina toimii VTT Oy ja pilottia hallinnoin Etelä-Pohjanmaan liitto. Alueellisen näkökulman varmistamiseksi kehittämistyötä tullaan työstämään myös yhdessä alueen eri toimijoiden ja tietysti yritysten kanssa. CESME-hanke kutsuukin kaikki kiinnostuneet mukaan kehittämistyöhön torstaina 22.11.2018 järjestettävään työryhmätapaamiseen.
Lue lisää>>


KUUKAUDEN HANKE -esittely starttasi Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla


Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla starttasi syyskuussa hanke esittelyjen juttusarja, jossa esitellään eri rahoitusohjelmista rahoitettuja hankkeita. Syyskuussa esittelyssä oli Seinäjoen ammattikorkeakoulun Ruoka-yksikön Foodnet-hanke, jossa kartoitetaan ruoka-alan kansainvälisiä verkostoja. Lokakuun hanke-esittelyssä taas esiteltiin Into Seinäjoen hallinnoima Kasvuskanneri, jonka avulla eteläpohjanmaan alueen yrityksiä tuetaan ja kannustetaan kasvuun erilaisten tiedotus- ja koulutustoimenpiteiden kautta.
Lue lisää>>


Ajankohtaista EU:ssa


Junckerin linjapuhe EU:n tulevaisuudesta ja nykyisen komission viimeiset ehdotukset


Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti syyskuun puolivälissä vuosittaisen EU:n tulevaisuutta koskevan linjapuheensa, jossa hän myös esitti komission viimeiset lainsäädäntöehdotukset ja -aloitteet.  Puhe oli samalla Junkcerin viimeinen, sillä hänen seitsenvuotinen pestinsä komission puheenjohtajana päättyy kesällä 2019. Aloitteet liittyivät mm. kellonaikojen siirtämisestä luopumiseen, muuttoliike ja rajavalvontaan, turvallisuuteen, vaalimanipuloinnin ehkäisyyn sekä Afrikka-yhteistyöhän.

Lue lisää>>


Eurooppa-neuvoston kokous 17.-18.10.2018


Eurooppa-neuvosto kokoontui kolmannen kerran tänä vuonna Brysselissä lokakuun puolessa välissä. Kaksi päiväisen kokouksen aikana keskusteltiin ja neuvoteltiin totuttuun tapaan Brexit-asioissa ja muina pääaiheina olivat mm. muuttoliike ja sisäinen turvallisuus sekä eurohuippukokous. Brexitin osalta Irlannin rajaa koskeva kysymys hiertää edelleen neuvotteluiden etenemistä. Maahanmuuttoa koskevissa asioissa peräänkuulutettiin erityisesti laittoman maahanmuuton ja ihmissalakuljetusten estämiseen liittyviä toimenpiteitä. Tutustu kokouksen aiheisiin tarkemmin täältä.


Komissio julkaisi uuden biotalousstrategian


Euroopan komissio julkaisi lokakuun puolessa välissä uuden päivitetyn Euroopan biotalousstrategian, joka on komission pyrkimys antaa uutta pontta työllisyydelle, kasvulle ja investoinneille koko EU:ssa. Sen avulla pyritään lisäämään uusiutuvien luonnonvarojen kestävää käyttöä etenkin ilmastonmuutokseen ja muihin kestävän kehityksen globaaleihin ja paikallisiin haasteisiin vastaamiseksi. Strategian päätavoitteita ovat 1. biopohjaisten alojen kasvattaminen ja vahvistaminen, 2. biotalouksien nopea käyttöönotto kaikkialla Euroopassa sekä 3. ekosysteemin suojelu ja biotalouden ekologisten rajoitusten ymmärtäminen. Tutustu strategiaan komission sivuilta. Luo suomenkielinen lehdistötiedote täältä.


Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät nimeävät kärkiehdokkaitaan Euroopan komission tulevaksi puheenjohtajaksi


Euroopan parlamentin poliittiset ryhmittymät ovat aktivoituneet komission puheenjohtajan kärkiehdokasasettelussa syksyn aikana ja useat ryhmittyvät valitsevatkin kärkiehdokkaansa eli niin kutsutun Spitzenkandidaatin vielä loppuvuoden aikana. Tällä hetkellä suurimman ryhmittymän EPP:n (European People’s Party) kärkiehdokastaistelussa nähdään myös suomalaisväriä, kun nykyisin Euroopan investointipankin varapääjohtajana toimiva Alexander Stubb ilmoittautui ehdolle lokakuun alkupuolella. Stubbin vastaehdokkaana nähdään EPP-ryhmän nykyinen johtaja Manfred Weber. EPP:n kärkiehdokas valitaan 8.11. Helsingissä järjestettävässä kokouksessa.

Kilpailu Euroopan komissio puheenjohtajuudesta ratkaistaan osittain myös tulevissa EU-vaaleissa, sillä tuleva Euroopan parlamentti valitsee komission puheenjohtajan valtionpäämiesten ja hallituksen esityksestä vaalituloksen perusteella.

Lue lisää>>


RegioStars voitto jälleen Suomeen


Vuoden 2018 RegioStars voittajat palkittiin jälleen Euroopan alueiden ja kuntien viikolla Brysselissä lokakuun alkupuolella. Edellisvuoden tapaan Suomeen saatiin tänäkin vuonna voitto, kun VTT:n ja Aalto-yliopiston toteuttama tekstiilikuitujen kierrättämistä kehittävä TeKiDe-hanke voitti hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen liittyvässä kilpailukategoriassa. RegioStars Awars on Euroopan komission vuosittain järjestämä kilpailu, jossa palkitaan parhaat alueiden koheesiota edistävät hankkeet. Katso TeKiDe-hankkeen esittelyvideo täältä.
Lue lisää>>

 
 
 
euvaalt111.png
 
TÄLLÄ KERTAA ÄÄNESTÄN! - KOHTI EU-VAALEJA 2019
 

Euroopan parlamentti on aloittanut syksyn aikana ensikevään EU-vaaleja koskevan kampanjoinnin. Tulevissa vaaleissa äänioikeutettuja eurooppalaisia aktivoidaan paitsi äänestämään myös innostamaan omaa lähipiiriiään äänestämään. Kampanjointia tehdään mm. Tällä kertaa äänestän -portaalissa, josta löytyy myös rutkasti tietoa vaaleihin liittyen. EU-vaalit järjestetään toukokuussa 2019 ja Suomessa varsinainen äänestyspäivä on 26.5. Brexitin myötä Suomi on saamassa yhden lisäpaikan parlamenttiin.

 
 
 
 
Nuorta ideaa EU:n tulevaisuus keskusteluun - Hae mukaan!
 

Euroopan talous- ja sosiaalikomitealla on käynnissä haku, jonka pohjalta 99 toisen asteen oppilasta 33 maasta kutsutaan Brysseliin kertomaan ajatuksistaan ja toiveistaan tulevaisuuden suhteen. Mukaan voivat hakea kaikki alle 18-vuotiaat toisen asteen oppilaitosten opiskelijat opettajansa välityksellä. Ilmoittautumisen päätyttyä hakijoiden joukosta valitaan kustakin maasta arpomalla yksi koulu, josta tapahtumamatkalle pääsee kolme oppilasta ja yksi opettaja. Hakuaikaa on 18. marraskuuta saakka.

 
 
 
yeys-logo-rgb.png

OLETKO KÄYTTÄNYT EU-TIETOKESKUKSEN PALVELUITA ÄSKETTÄIN?
Anna palautetta!
 
epliitto_logo_valk.png  
EU-tietokeskus 
eu-tietokeskus@etela-pohjanmaa.fi
Frami, 4. kerros
Kampusranta 9 C / PL 109
60101 Seinäjoki
+358 40 024 1813
europe_direct_small.png
 
footer-divider_valk.png
 
Register: Etelä-Pohjanmaan liitto   ::   Copyright © 2015   ::   All rights reserved.
 
 
Peruuta uutiskirje