Jos viesti ei näy oikein, avaa se selaimessa
 
 
header_august_3.jpg
 
 

Omaehtoisesti eteenpäin

 
 

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelulle saatiin kesäkuun lopussa vuoden lisäaika. Hallituspuolueet sopivat, että palveluiden järjestämisvastuu siirtyy uusille maakunnille 1.1.2021. Tarkempia tietoja etenemisestä saadaan syksyn eduskuntakäsittelyn aikana.

Valmistelun näkökulmasta epävarmuuden jatkuminen harmittaa. Toisaalta esimerkiksi henkilöstöön ja tietohallintoon liittyviä muutoksia voidaan nyt toteuttaa hallitummin. Tärkeintä on saada pian lopullisia linjauksia lakien sisällöistä ja toimeenpanon toteutuksesta.

Etelä-Pohjanmaalla uudistuksen valmistelu on jo pitkällä. Meillä on täysi valmius viedä uudistusta eteenpäin, kunhan linjaukset valtakunnan tasolta saadaan. Keskitymme tällä hetkellä niihin kokonaisuuksiin, joilla voidaan edistää uudistuksen tavoitteita lainsäädännön etenemisvauhdista riippumatta. Muun muassa kasvupalveluihin liittyvää allianssimallia tullaan testaamaan Seinäjoella.

Oleellista on, että emme jää tumput suorina odottelemaan lakien valmistumista. Eteläpohjalaiset kunnat ilmaisivat viime viikon tapaamisessa selkeän tahtotilansa sote-kokonaisuuden etenemisen varmistamiselle. Muutenkin maakunnassa on valmius edetä heti, kun valtakunnalliset suuntaviivat ovat selvillä.

Kaikkiaan siis uudistuksen valmistelu jatkuu Etelä-Pohjanmaalla määrätietoisesti. Viime vuosina tiivistynyttä yhteistyötä halutaan parantaa edelleen tuoreita toimintamalleja hakemalla. Hienoa on, että kunnat haluavat olla aktiivisesti mukana yhteistyön vahvistamisessa.

Maakuntavaalit pidetään hallituksen aikataulutuksen mukaan eurovaalien yhteydessä 26.5.2019. Näin ollen uuden maakunnan rakentamista ohjaa jo vuoden kuluttua vaaleilla valittu maakuntavaltuusto. Sitä odotellessa valmistelu jatkuu.

Asko Peltola

Valmistelujohtaja

 
 
 
stairs_246x167.jpg
 

Kuntapäättäjät haluavat vahvistaa sote-yhteistyötään

 
 

Etelä-Pohjanmaan kunnat pyrkivät eteenpäin sote-yhteistyössään. Kunnilla on myös halukkuutta selvittää yhtenä jatkovaihtoehtona maakunnallisen sote-kuntayhtymän perustamisen mahdollisuuksia. Ratkaisulla edistettäisiin omaehtoisesti sote- ja maakuntauudistuksen tavoitteiden toteutumista. Kunnat pitävät tärkeänä, että yhteistyötä syvennetään ja uusia yhteistyömalleja haetaan jo ennen sote-uudistuksen toimeenpanoa.

 
 
 
 
family_2_264x167.jpg
 

Perhekeskus kokoaa yhteen lapsiperheiden palvelut

 
 

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut kootaan yhteen, jotta perheet saavat tarvitsemansa avun nopeasti ja sujuvasti. Tavoitteena ovat yhdenvertaiset palvelut ja hyvinvoiva perhe. "Perhekeskus on ratkaisu hajallaan oleviin lasten, nuorten ja perheiden palveluihin", kertovat LAPE-hankkeen (lapsi- ja perhepalvelut) hanketyöntekijät Emmi Tietäväinen ja Anu Leinonen. Perhekeskus on verkosto, johon kuuluvat lapsiperheiden tarvitsemat palvelut. 

 
 
 
 
 
eron_edessa_265x250.jpg

Eron edessä -illat

 
 

Eron edessä -illoissa syksyllä 2018 suunnataan katseet lapsiin ja nuoriin sekä aikuisten parempaan keskinäiseen sopimiseen yhteisistä lasten asioista. Eron edessä -illat ovat asiantuntijoiden ja ammattilaisten pitämiä infoluonteisia tilaisuuksia eroa pohtiville ja vasta eronneille vanhemmille sekä eroperheiden läheisille. Tilaisuudet ovat maksuttomia, ja mukaan voi tulla anonyymisti kuuntelemaan. 

 
 
Ajankohtaista:
 


Etelä-Pohjanmaalla valmius edetä heti, kun maakunta- ja sote-uudistuksen valtakunnalliset suuntaviivat ovat selvillä

Pääministeri Juha Sipilä antoi 27.6.2018 eduskunnassa pääministerin ilmoituksen maakunta- sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen voimaantulon siirtymisestä. Hallituspuolueet ovat sopineet vuoden lisäajasta uudistukselle, jolloin järjestämisvastuu siirtyy uusille maakunnille 1.1.2021. 
Etelä-Pohjanmaalla uudistuksen valmistelu on edennyt jo pitkälle. Valmistelujohtaja Asko Peltola korostaa, että maakunnassa on täysi valmius viedä uudistusta eteenpäin, kun valtakunnan tasolla asiat varmistuvat. Valmistelutyössä keskitytään tällä hetkellä kokonaisuuksiin, joilla voidaan edistää uudistuksen tavoitteita lainsäädännön etenemisvauhdista riippumatta. Lue lisää »


Blogissa:

Sutii ja kuopii − maakunta valmiina uudistuksiin
 

"Valmistelussa keskitytään uudistuksen sisältöjen eteenpäin viemiseen hallitusohjelman mukaisesti, mutta yhtä aktiivisesti panostetaan kehittämis- ja uudistustoimiin jo nykyrakentein ja nykyisen lainsäädännön puitteissa. Nähdään, että uudistustavoitteille on eduksi, että asioita lähdetään toteuttamaan jo ennakoiden, askeltaen kohti isompaa maalia." Miltä uudistuksen valmistelu näyttää maakuntapalveluiden osalta? Mitä kaikkea tällä hetkellä on työn alla? Tämä selviää muutosjohtaja Heli Seppelvirran blogitekstistä »

Maali siirtyy, mennäänkö maitohapoille

"Katsoin viime viikolla Berliinissä pidettyjen yleisurheilun EM -kisojen miesten 400 metrin finaalia. Kamppailua seuratessa tuli mieleen, että miltäköhän kilpailijoilta tuntuisi, jos loppusuoran auetessa kisojen jury ilmoittaisi, että tämä olikin muuten 800 metrin kisa. Niin että pinkokaa vain yksi kierros lisää, ja jos jaksatte samaa vauhtia, niin voitte juosta vaikka uuden maailmanennätyksen." Vs. maakuntajohtaja Antti Saartenoja pohtii uudistuksen maaliviivan siirtymistä blogitekstissään »


MaakuntaTV


Valtakunnallisessa MaakuntaTV-sarjassa keskustellaan maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelusta muutosjohtaja Kari Hakarin johdolla. Keskusteluissa käsitellään valmisteluun liittyviä kysymyksiä monipuolisesti eri näkökulmista. MaakuntaTV:n antiin voi tutustua täällä »

 
 
 
Etelä-Pohjanmaan
sote- ja maakuntauudistus
Kampusranta 9 C
60320 Seinäjoki
www.uusiep.fi
 
 
Register: Etelä-Pohjanmaan liitto   ::   Copyright ©    ::   All rights reserved.
 
 
Peruuta uutiskirje