Jos viesti ei näy oikein, avaa se selaimessa
 
 
window_600x225.jpg
 
 

Remontille tarvetta

 
 

Meillä on mukava talo. Onhan sillä jo ikää, mutta kyllä siellä asua kelpaa. Seinät suojana, riittävästi tilaa ja perusasiat kunnossa. Vaikka elämä reilassa onkin, ainakin päällisin puolin, tulevaisuus on ruvennut arveluttamaan. Pystymmekö asumaan tässä huushollissa vielä kymmenenkin vuoden kuluttua?

 

Perustukset ovat pitävät, jo vuosikymmenten takaa. Seinät suorassa, joskin aikojen saatossa rakennukseen on lisäilty kaikenlaista. Ja onhan se aika sokkeloinen, joskus on jopa hankala löytää huoneesta toiseen.

 

Kyselimme neuvoja asiantuntijoilta. He tutkivat talomme katosta lattiaan. Mittailivat, testailivat ja tuumailivat.

 

Ensimmäiset arviot näyttivät ihan hyviltä. Perusteellisempi tarkastelu kuitenkin osoitti, että nykyisellä mallilla ei voida enää pitkään jatkaa. Ehkä kymmenkunta vuotta pärjättäisiin, mutta sitten voisi olla yllättävän suuri remontti edessä.


Lue valmistelujohtaja Asko Peltolan pääkirjoitus kokonaisuudessaan »

 
 
 
nuija.jpg
 

Lakien hyväksyminen siirtyy eduskunnan 

syysistuntokaudelle

 
 
Eduskunnan perustuslakivaliokunnan valinnanvapauslakiin edellyttämät muutokset siirtävät maakunta- ja sote-uudistusta koskevien lakien eduskunnan täysistuntokäsittelyn syksylle 2018. Hallituksen esitysten käsittelyaikatauluun tulleet muutokset tarkoittavat, että maakuntavaaleja ei järjestetä suunnitellusti 28.10.2018. Kuntaliitto on julkaissut aiheesta artikkelin, jossa lakiasiain johtaja Arto Sulonen  valottaa tilannetta tarkemmin.
 
 
 
 
katri_lehto_2_246x167.jpg
 

Uudistuksen kasvot: 

palvelujohtaja 

Katri Lehto

 
 
Uudistuksen kasvot -juttusarjassa on haastattelussa palvelujohtaja Katri Lehto Etelä-Pohjanmaan TE-toimistosta.Lehto vastaa koko Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston henkilöasiakaspalvelusta, palveluprosessien kehittämisestä ja verkostoyhteistyöstä. Maakuntauudistuksen kynnyksellä hän toivoo, että kokeiltaisiin rohkeasti uusia toimintatapoja, jotka kantavat muutoksen yli, osattaisiin päästää vanhasta irti ja uudistua.
 
 
 
 
 
vanhusneuvosto_264x250.jpg

Vaikuttamistoimielimet käynnistyivät Etelä-Pohjanmaalla etuajassa

 
 

Maakuntalaki velvoittaa tulevat maakunnat asettamaan nuorisovaltuuston sekä vammais- ja vammaisneuvostot 1.1.2020 alkaen. Etelä-Pohjanmaalla vaikuttamistoimielimet ovat kuitenkin käynnistäneet toimintansa etuajassa, ja maakunnallinen nuorisovaltuusto sekä vanhus- ja vammaisneuvostot ovat nyt järjestäytyneet.

 
 
Ajankohtaista:
 
 

Hallitus: Valinnanvapauden vaiheistusta lisätään ja maakuntien rahoitus turvataan
Maan hallitus kertoi uudistuksen etenemisestä ja linjauksista tiedotustilaisuudessaan maanantaina 18.6.2018. Hallitus on laatinut eduskunnalle vastineen, joka on luovutettu sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Valiokunta antaa tämän jälkeen asiasta mietintönsä vielä perustuslakivaliokunnan tarkasteluun.

Valinnanvapauden vaiheistus:

valinnanvapaus_pieni.jpg

Hallituksen linjaukset valinnanvapauden ja maakuntien rahoituksen lakiehdotuksiin »
Tiedotustilaisuuden tallenne 
»

Tilaisuuden esittelykalvot » 

Etelä-Pohjanmaan sote-palvelurakenteen ja -verkon valmistelua jatketaan 1+7-mallin pohjalta

Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua ohjaava poliittinen SOTEMAKU-johtoryhmä päätti 19.6.2018 pidetyssä kokouksessaan, että Etelä-Pohjanmaan sote-liikelaitoksen ja sote-keskuksen palvelurakenteen ja -verkkojen valmistelua lähdetään viemään eteenpäin niin sanotun 1+7-mallin pohjalta. Päätöksen mukaisesti Seinäjoella on maakunnan koottuja palveluja sekä perustason palveluja. Muina aluetoimipisteinä ovat Alajärvi, Alavus, Ilmajoki, Kauhajoki, Kauhava, Kurikka ja Lapua. Nämä sisältävät tulevan liikelaitoksen alueella olevat vuodeosastot. Muut toimipisteet määrittyvät jatkovalmistelussa väestön palvelutarpeiden mukaisesti. Lue lisää »

Kannanotto: Etelä-Pohjanmaa erittäin huolestunut maakunnan muihin  kuin sote-tehtäviin perustuvan rahoituksen riittävyydestä

Tulevien maakuntien rahoituslaskelmia on päivitetty 16.5.2018. Lähtökohtana on, että maakuntien rahoitus on yleiskatteellista ja että se kohdennetaan maakuntien rahoituslain perusteella. Muihin kuin sote-tehtäviin perustuvan valtion rahoituksen kohdentamisperusteet olisivat asukasmäärä, asukastiheys, kasvupalvelutekijät sekä lomitus.

Etelä-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistusvalmistelu haluaa kiinnittää alustaviin laskelmiin huomiota, sillä ne eivät tunnista maakuntaan siirtyvien toimintojen luonnetta ja palvelutarpeiden alueellista erilaisuutta. Kannanotossa todetaan, että väestömäärästä johdetun asukaslukukertoimen avulla toteutettu suoraviivainen jakokaava on väärä ja riittämätön tapa kohdentaa rahoitusta. Esitettyjen alustavien laskelmien selkeitä voittajia olisivat parhaiten kehittyneet alueet, mikä ei aluekehittämisen näkökulmasta ole oikeansuuntaista toimintaa.

Etelä-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistusvalmistelun kannanotto »

Sote-sanasto avuksi

Henkilökohtainen budjetti, kapitaatiokorvaus, palvelutarpeen arviointi, suoriteperusteinen korvaus... Eikö aukea? 
Sote-sanasto auttaa »


Blogissa:

Tietohallinto mukana maakunta- ja sote-valmistelussa

Kumppani, muutosajuri, mahdollistaja vai kustannuserä? Maakunnan ICT-valmistelussa on käynnistetty tähän mennessä yli 50 projektia, jotka kaikki tähtäävät tietojärjestelmien yhtenäistämiseen sekä varmistamaan, että infrastruktuuri on toimiva. Sähköisten palvelujen laajentaminen ja uusien palvelujen käyttöönotto on keskeinen tavoite, jonka toteuttamiseksi tehdään yhteistyötä toimintaprosesseja suunnittelevien työryhmien kanssa.
Lue tietohallinnon vastuuvalmistelija Ari Pätsin blogiteksti »

Palvelujen saatavuus on saavutus
"Maakuntauudistus mullistaa palvelujen tuottamisen tavat ja rakenteet. Nykyisessä maailmassa kuntapohjainen palvelurakenne on rakenteeltaan vakaa ja hitaasti muuttuva. Tulevassa maailmassa palvelut todennäköisesti syntyvät, häviävät ja muuttavat muotoaan markkinoiden kehityksen ja kysynnän mukaan kiihtyvällä tahdilla. Kaikkinaiset pyrkimykset sementoida palvelurakenne hallinnollisilla päätöksillä tulevat markkinoiden avautumisen myötä kohtaamaan suuria paineita."
Lue alueiden käytön ja liikenteen vastuuvalmistelija Antti Saartenojan blogiteksti »


Kuinka järjestelmätason uudistus toteutetaan lastensuojelussa – reformin rakennuspalikoita sote-valmistelijoille
THL:n blogissa julkaistiin 19.6.2018 teksti lastensuojelun systeemisestä toimintamallista. Blogitekstin kirjoittajista Satu Mäki-Fossi työskentelee hankekoordinaattorina Etelä-Pohjanmaan LAPE-hankkeessa ja Lars Lindholm psykiatrian erikoislääkärinä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. "Lastensuojelun systeeminen toimintamalli on ollut laajasti esillä tiedotusvälineissä kuluvan kevään aikana. Otsikoiden ja uutisjuttujen taustalla on osana lapsi- ja perhepalvelujen (LAPE) muutosohjelmaa toteutettava palvelujärjestelmätasoinen lastensuojelun uudistushanke, josta monet alan toimijat ovat olleet innostuneita. Hyvin toteutettuna mallin avulla päästäänkin luomaan edellytykset laadukkaalle ja tehokkaalle lastensuojelulle."
Lue blogiteksti »


flower_2.png

Etelä-Pohjanmaan maakuntauudistusvalmistelun
väki toivottaa yhteistyökumppaneilleen
aurinkoista kesää! 
 
 
Etelä-Pohjanmaan
sote- ja maakuntauudistus
Kampusranta 9 C
60320 Seinäjoki
www.uusiep.fi
 
 
Register: Etelä-Pohjanmaan liitto   ::   Copyright ©    ::   All rights reserved.
 
 
Peruuta uutiskirje