Jos viesti ei näy oikein, avaa se selaimessa
 
 
paakuva_eutietokeskus.jpg
 
 
Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskus toivottaa kaikille rauhallista joulua ja iloista uutta vuotta!
 
 

Vuoden viimeisessä EU-tietokeskuksen uutiskirjeessä jälleen tuhti paketti uutisia niin Euroopasta kuin maakunnasta. Uutiskirjeitä on luvassa vielä jatkossakin, sillä EU-tietokeskus sai rahoituksen myös seuraavalla toimintakaudelle vuosiksi 2018-2020. Näihin sanoihin Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskus toivottaa kaikille lukijoilleen rauhallista joulua ja iloista uutta vuotta!


hyvää joulua!.jpg


Antoisia lukuhetkiä!Uutisia maakunnasta


Kansainvälinen Etelä-Pohjanmaa -lehdessä aiheena Erasmus+ ja nuorten kansainvälistyminen


Vuoden 2017 Kansainvälinen Etelä-Pohjanmaa -lehti julkaistiin joulukuun alussa. Lehdessä keskeisenä teemana on tänä vuonna 30 vuotta täyttävä Erasmus+-ohjelma sekä nuorten kansainvälistyminen. Lehdessä esitellään Erasmus-ohjelman mahdollisuuksia sekä myös hyviä esimerkkejä nuorten kansainvälistymisestä Etelä-Pohjanmaalla.  Tutustu lehteen EU-tietokeskuksen nettisivuilta tai käy nappaamassa oma kopiosi EU-tietokeskuksen pisteeltä Etelä-Pohjanmaan liitosta.


kvep_kansi_pieni.jpg


EU-tietokeskuksen toiminta jatkuu Etelä-Pohjanmaan liitossa vuosina 2018–2020


Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskus sai marraskuun lopussa mielekkäitä uutisia, kun hakemus uudelle EU-tiedotuspisteitä koskevalle kolmivuotiselle puitesopimuskaudelle sai hyväksynnän Euroopan komissiossa. Uusi kausi alkaa siis heti vuoden 2018 alusta ja kestää vuoden 2020 loppuun saakka. Seinäjon lisäksi tiedotuspisteitä on tulevalla kaudella Haminassa, Kankaanpäässä, Kajaanissa, Kuopiossa, Nivalassa, Oulussa, Turussa ja Valkeakoskella. Lue tiedotuspisteitä koskeva Komission tiedote täältä.


Anna palautetta EU-tietokeskuksen toiminnasta!


Nyt kun vanha kausi on lopuillaan ja uusi aluillaan, pyydämme kaikkia EU-tietokeskuksen palveluja käyttäneitä antamaan palautetta kuluneiden vuosien toiminnasta. Mikä toiminnassa on ollut hyvää? Mitä voisi vielä kehittää ja miten? Missä toivoisit EU-tietokeskuksen olevan mukana ja näkyvillä?


Vastaa lyhyeen kyselyyn täältä.


feedback-1825508_640.jpgUudet Itämeren Interreg -hankkeet käynnistyivät Etelä-Pohjanmaan liitossa


Etelä-Pohjanmaan liitossa starttasi syksyn aikana kaksi uutta Itämeren Interreg -hanketta.  MAMBA-hankkeessa kehitetään pilottien avulla tavaroiden ja ihmisten liikkumista maaseutualueilla ja Etelä-Pohjanmaalla erityisesti sosiaali- ja terveysalan kuljetuksiin. Etelä-Pohjanmaan liiton lisäksi hankkeessa kumppanina Etelä-Pohjanmaalta on Etelä-Pohjanmaan terveysteknologian kehittämiskeskus EPTEK ry. Co2Community-hankkeessa taas kehitetään uusiutuvan yhteisöenergian hyödyntämistä maakunnassa. Liiton lisäksi hankekumppanina Etelä-Pohjanmaalla on Etelä-Pohjanmaan energiatoimisto Thermopolis Oy.

Lue lisää>>


Kerro, miltä maakunnan kansainvälistyminen näyttää 22.12. mennessä


Etelä-Pohjanmaan kansainvälistymisen toimintaohjelma päivitetään kevään 2018 aikana, mitä varten kansainvälisessä toiminnassa jo mukana olevilta ja kansainvälistymisestä kiinnostuneilta eteläpohjalaisilta toimijoilta pyydetään arviointipalautetta. Kommentoida voi nykyisen ohjelman tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumista ja onnistumista juuri oman taustayhteisön kannalta tärkeissä kysymysosioissa. Samassa yhteydessä voi myös esittää ajatuksia uutta ohjelmaa varten. Kysely on avoinna 22.12.2017 saakka. Linkki kyselyyn tästä ja Etelä-Pohjanmaan kansainvälistymisen toimintaohjelmaan voit tutustua täältä.


Lisätiedot:

Pia Kattelus, kansainvälisten asioiden päällikkö, Etelä-Pohjanmaa liitto, pia.kattelus(at)etela-pohjanmaa.fiUutisia Euroopasta


Osallistu Euroopan alueiden komitean järjestämälle verkkokurssille alueiden ja kuntien EU-rahoituksesta


Euroopan alueiden komitea järjestää tammi-helmikuussa avoimen massakurssin (MOOC) alueille ja kunnille tarkoitettujen EU-varojen hyödyntämisestä. Kurssi käynnistyy 15. tammikuuta ja päättyy 23. helmikuuta. Kuuden viikon aikana jokaisella viikolla käsitellään erilaisia aiheita n. 1,5 tuntia kerrallaan. Se on maksuton ja kaikille avoin. Kurssi on seurattavissa kaikilla laitteilla ja se toteutetaan Iversity-verkko-oppimisalustalla. Kurssi koostuu mm. videoista, tietosivuista, infografiikasta ja tehtävistä. Suorittamiskieliä ovat englanti, ranska tai saksa ja suorittamisesta saa halutessaan maksuttoman todistuksen. Tutustu kurssin sisältöön ja ilmoittaudu täältä.


Brexit-neuvottelut nytkähtivät eteenpäin


Britannian ja EU:n välisissä Brexit-neuvotteluissa päästiin joulukuun alussa vihdoin eteenpäin, kun neuvottelukumppanit pääsivät yhteisymmärrykseen tarvittavista asioista neuvottelujen toiseen vaiheeseen siirtymiseksi. Kynnyskysymyksiä neuvotteluissa ovat olleet etenkin kansalaisten oikeudet, Irlannin asema sekä taloudellinen sopimus erosta. Lue Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin lausunto suuntaviivoiksi neuvottelujen toiseen asteeseen siirtymisestä, jossa hän otti kantaa myös Iso-Britannian pyytämän siirtymäkauden järjestelyihin. Lisää materiaalia ja ajankohtaista asiaa neuvottelujen etenemisestä myös täällä.


 brexit.jpgEU:n huippukokouksessa (14.–15.12.) keskusteltiin puolustuspolitiikasta sekä talous- ja rahaliiton tulevaisuudesta


Euroopan unionin johtajat kokoontuivat viime viikon lopulla Brysseliin EU:n huippukokoukseen.  Kaksipäiväisen kokouksen asialistalla olivat mm. puolustusyhteistyö, Brexit-neuvottelut, muuttoliike sekä talous- ja rahaliiton kehittäminen. Puolustusyhteistyön saralla neuvotteluissa käynnistettiin pysyvän rakenteellisen yhteistyön eli PRY-yhteistyön käytäntö, johon osallistuu 25 jäsenmaata. Lue lisää PRY-yhteistyöstä Euroopa-neuvoston sivuilta.


Muuttoliikettä koskevissa keskusteluissa edettiin myös jonkin verran.  Etusijalla nähdään olevan EU:n alueen ja ulkorajojen suojaaminen sekä laittoman muuttoliikkeen hillitseminen. Neuvotteluissa todettiin yksimielisesti, että EU:n monivuotiseen rahoituskehykseen tarvitaan rahoitusvälinen laittoman muuttoliikkeen torjumiseen. Kokouksessa todettiin myös yksimielisesti tarpeet Dublin-asetuksen uudistamiselle, mutta pakollisista kiintiöistä ei kuitenkaan päästy vielä yhteisymmärrykseen.


Talous- ja rahaliiton yhdentämistä koskevissa keskusteluissa päästiin myös eteenpäin. Etenkin pankkiunionin loppuunsaattaminen ja Euroopan vakausmekanismin muuttaminen Euroopan valuuttarahastoksi nähtiin tärkeinä askelina kohti yhtenäisempää EMUa. Euroasioita tullaan käsittelemään myös tulevassa huippukokouksessa helmikuussa. Tutustu huippukokouksen sisältöihin täältä sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin lausunto päivien annista.


Euroopan parlamentin Saharov-palkinto myönnettiin Venezuelan demokraattiselle oppositiolle


Euroopan parlamentti jakoi mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon tänä vuonna Venezuelan demokraattiselle oppositiolle, joista useat ovat istuneet tai istuvat paraikaa poliittisina vankeina tai kotiarestissa Venezuelan poliittisen hallinnon toimesta. Euroopan parlamentti on tukenut mielipiteenvapautta Saharov-palkinnolla vuodesta 1988 lähtien. Palkinto myönnetään henkilöille, jotka ovat poikkeuksellisella tavalla edistäneet ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti. Palkinnolla kiinnitetään huomiota myös ihmisoikeusloukkauksiin sekä tuetaan palkinnonsaajien tärkeinä pitämiä päämääriä.

Lue lisää>>

 


Kulttuuria


Alma yksi vuoden 2018 EBBA-palkinnon voittajista - Muista äänestää yleisöpalkinnon voittajaa


Vuoden 2018 European Border Breakers Awards eli EBBA-palkinnon voittajat on nyt julkaistu ja yksi palkinnon saajista on kovassa nosteessa oleva suomalainen Alma. EBBA-palkinto on Euroopan komission perustama palkinto, jonka saajat valitsee eurooppalaisen populaarimusiikin levitystä edistävä Noorderslag-säätiö. Palkinto myönnetään tunnustuksena artisti- tai yhtyetulokkaille, jotka ovat julkaisseet kansainvälisesti menestyneen albumin kuluneena vuonna. Palkinto myönnetään vuosittain kymmenelle artistille. Suomi menestyi myös viime vuonna kun Jaakko Eino Kalevi oli yksi palkinnon saajista. Vuode 2018 voittajat palkitaan 17. tammikuuta Hollannin Groningenissa. Tapahtumaan voi voittaa liput äänestämällä myös yleisöpalkinnon voittajaa.

Tutustu palkinnon voittajiin ja äänestä yleisöpalkinnon voittajaa EBBAn sivuilta täältä.


07_-_alma_-_chasing_highs.jpg

 


Euroopan kulttuuriperinnön teemavuosi 2018 starttasi joulukuussa Milanossa


Ensi vuonna vietetään Euroopan kulttuuriperinnön teemavuotta. Teemavuosi käynnistettiin kuitenkin jo alkaneeksi Milanossa järjestetyssä Euroopan kulttuurifoorumissa seitsemäs joulukuuta. Teemavuoden tarkoituksena on tuoda esiin Euroopan rikasta kulttuuriperintö ja esitellä sen roolia yhteistä identiteettiä ja yhteistä Euroopan tulevaisuutta rakennettaessa. Tutustu komission tiedonantoon teemavuoden tarkoituksesta.


p035875000102-502813.jpg

Koulutuksen, kulttuurin, nuroisoarioiden ja urheilun komissaari Tibor Navracsis puhui Euroopan kulttuurifoorumissa Milanossa.

 

OLETKO KÄYTTÄNYT EU-TIETOKESKUKSEN PALVELUITA ÄSKETTÄIN?
Anna palautetta!
 
epliitto_logo_valk.png  
EU-tietokeskus 
eu-tietokeskus@etela-pohjanmaa.fi
Frami, 4. kerros
Kampusranta 9 C / PL 109
60101 Seinäjoki
+358 40 024 1813
europe_direct_small.png
 
footer-divider_valk.png
 
Register: Etelä-Pohjanmaan liitto   ::   Copyright © 2015   ::   All rights reserved.
 
 
Peruuta uutiskirje