Jos viesti ei näy oikein, avaa se selaimessa
 
 
paakuva_eutietokeskus.jpg
 
 
Virkein ja odottavin mielin tulevaan syksyyn ja ensi vuoteen
 
 

Alkusyksyisiä terveisiä Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksesta. Pitkän kesälomakauden jälkeen niin Euroopassa kuin Etelä-Pohjanmaalla on alkanut jälleen tapahtua ja tiedotettavaakin on alkanut kertyä entistä enemmän. EU:n tulevaisuuskeskustelussa esimerkiksi on otettu jälleen uusi vaihde päälle. Keskiviikkona 13.9. katseet kääntyvät Euroopan parlamentin Strasbourgin istuntosaliin, jossa Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitää vuotuisen puheensa unionin tilasta. Lokakuussa (11.10.) EU:n tulevaisuudesta keskustellaan myös alueellisesti Seinäjoella järjestettävässä EU:n tulevaisuus -keskustelutilaisuudessa. Kansainvälisen hanketoiminnan parissa Etelä-Pohjanmaan liitossa tapahtuu syksyllä paljon. NICHE-hankkeen kansainvälinen partneritapaaminen järjestettiin Kauhajoen ruokamessujen aikaan Kauhajoella. Syksyn aikana hanketoiminnan parissa on luvassa paljon myös muita kansainvälisiä ja alueellisia tapahtumia, joten hanketiedotusta kannattaa ehdottomasti seurata. Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksen osalta vietetään viisivuotisen puitesopimuksen viimeistä vuotta. Jatkohakemus on jätetty ja läpimenopäätöksiä kuultaneen loppusyksystä. Myös nuorille on syksyn aikana tarjoilla monenlaista mukavaa. Tällä hetkellä meneillään on kuvakilpailu Roaming-maksujen poistumisesta ja ilmoittautumisaika EU:n nuorten käännöskilpailuun on paraikaa käynnissä. Syyskuun lopulla vietetään Euroopan urheiluviikkoa, jolloin liikumaan kannustetaan niin nuoria kuin vanhoja. Näistä kaikista ja vähän muustakin lisää tässä uutiskirjeessä.


Antoisia lukuhetkiä!


Uutisia maakunnasta


Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan EU:n tulevaisuudesta ja sen merkityksistä Etelä-Pohjanmaalle EU-symposiumiin Seinäjoelle 11.10!


Etelä-Pohjanmaan liitto, Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskus sekä Seinäjoen kaupunki järjestävät yhteistyössä EU:n tulevaisuutta koskevan keskustelutilaisuuden Seinäjoella keskiviikkona 11.10 klo 8:30–14 Kirkonkrannin auditoriossa. Tilaisuus järjestetään osana samaan aikaan Helsingissä järjestettävää tilaisuutta, johon osallistutaan videoyhteyksin osan aikaa tilaisuudesta. Omissa alueellisissa keskusteluissa on tarkoitus pohtia EU:n tulevaisuutta etenkin Etelä-Pohjanmaan näkökulmasta. Miten erilaiset tulevaisuuskuvat vaikuttavat Etelä-Pohjanmaahan ja miten näihin kehityskulkuihin olisi paras tapa vastata?


Tapahtuma on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Vieraille tarjotaan tilaisuudessa kahvit ja lounas. Tarkemmat aikataulut ja ilmoittautumisohjeet tarkentuvat lähiviikkoina järjestäjien nettisivuille sekä sosiaaliseen mediaan. Lisätietoja tapahtumasta antaa Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksen koordinaattori Hanna Meriläinen, hanna.merilainen(at)etela-pohjanmaa.fi.


EU-hankkeet tekevät yhteystyötä


Kansainvälistä rahoitusta saavat hankkeet keskittyvät useimmiten tiettyyn teemaan tai aihealueeseen, joiden kesken on hankkeiden välillä löydettävissä yhteneväisyyksiä ja liityntäpintoja. Tämä mahdollistaa hankkeiden välisen kokemusten vaihdon ja yhteistyön. Etelä-Pohjanmaalla tästä erinomaisena esimerkkinä toimivat Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymän sekä Etelä-Pohjanmaan liiton toteuttama, maaseudun ja kaupunkialueiden digitaalisia palveluja kehittävä ERUDITE -hanke, sekä Nordic Telemedicine Center, joka on EPTEKin (Etelä-Pohjanmaan Terveysteknologian Kehittämiskeskus Ry) hallinnoima telelääketieteen keskus.


ERUDITE -hankkeen Suupohjan alueen projektipäällikkö Hanna Hirsimäki näkee hankkeiden välisessä yhteistyössä paljon etuja: EPTEK on ollut tärkeä kumppani koko hankkeen ajan. Olemme saaneet Samilta paljon hyviä ajatuksia Suupohjan kehittämiseen ja lisäksi EPTEKin kautta myös alueen terveysalan toimijat ovat päässeet vastavuoroisesti tutustumaan työtään helpottaviin teknisiin ratkaisuihin, Hirsimäki kertoo. ERUDITEn ja EPTEKin yhteistyöstä onkin poikinut jo käytännön hyötyjä: Suupohjan alueella ikäihmisten asumispalveluja tarjoavan Kauhajoen Vanhaintuki ry:n henkilökuntaa lähti elokuun alkupuolella vierailulle Nordic Telemedicine Centeriin tutustumaan tarjolla oleviin digitaalisiin ratkaisuihin, Hirsimäki toteaa.

Lue lisää>>


Vieraat Euroopasta nauttivat Ruokamessujen tarjonnasta Kauhajoella


Kansainvälinen ruokaketjujen innovatiivisuutta edistävä NICHE -hanke järjesti partneritapaamisen Kauhajoella 31.8.–1.9.2017. Osallistujat olivat erilaisten kehittämisyhtiöiden tai maakuntien edustajia. Kaksipäiväisen tapaamisen aikana kansainväliset kumppanit osallistuivat Ruokamessu-seminaariin, sekä tutustuivat usean elintarvikealan yrityksen toimintaan; elintarviketeollisuuden laitteiden valmistaja Forsfoodin, paahdettuja pellava­tuotteita valmistavaan Linseediin, Pirjon Pakarin Kauhajoen gluteenittomaan tehtaaseen sekä Kauhajoen Puutarhaan.


– Osallistuimme myös Ruokamessujen avajaisiin perjantaina ja hankkeen pääpartneri toi tapahtumaan kansainvälisen tervehdyksen. Lisäksi hankkeella oli hallinnollinen kokous torstaina, kertoo projektikoordinaattori Sanna Inkeri Etelä-Pohjanmaan liitosta.


niche6.jpg

NICHE-hankkeen pääpartneri Daniela Copaci puhui Ruokamessujen avajaistilaisuudessa.


NICHE -hankkeen tavoitteena on edistää ruokaketjujen innovatiivisuutta alueilla, joilla elintarvikeala on kärkiteema. Yhteisiä tekijöitä hankekumppaneille ovat elintarvikealan tärkeys alueella, tutkimuksen ja innovaatioiden lisääminen alalla, jossa on kasvumahdollisuuksia, sekä halu oppia ja jakaa kokemuksia muiden eurooppalaisten alueiden kanssa.

Lue lisää>>


Interreg Botnia-Atlantican tiedotustapaaminen järjestettiin Seinäjoella


Interreg Botnia-Atlantica -rahoitusohjelman sihteeristön edustajat järjestivät keskiviikkona 30.8.2017 alueellisen tiedotustapaamisen Seinäjoella, jossa he rohkaisivat paikalle saapunutta runsasta kuulijajoukkoa hankeideointiin ja -suunnitteluun. Rahoitusta voi tällä hetkellä hakea toimintalinjoista innovaatiot, elinkeinoelämä ja ympäristö. Hankeidean tulee lisäksi tukea onkin ohjelmassa määritellyn erityistavoitteen saavuttamista. Tällä hetkellä käynnissä oleva hakuaika päättyy 13.9.2017 ja seuraavan kerran hankehakemuksia toivotaan tammi-helmikuussa 2018.

Lue lisää>>


Kerro mielipiteesi elintarvikeketjun toimivuudesta

 

Euroopan komissio haluaa selvittää, onko EU:n tasolla tarpeen ryhtyä korjaamaan tai sääntelemään maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden epäreiluja kauppakäytäntöjä. Maataloudesta ja maaseudun kehittämisestä vastaavan komissaarin Phil Hoganin mukaan komissio on pannut merkille, että maataloustuottajat jäävät usein ketjussa heikoimmaksi siitä huolimatta, että ilman heitä ruokaa ei olisi myytäväksi tai kulutettavaksi. Sen vuoksi komissio on käynnistänyt koko EU:n laajuisen kuulemisen selvittääkseen kuinka EU:n elintarvikeketjun oikeudenmukaisuutta voitaisiin parantaa. Phil Hogan toivoo kaikkien EU-kansalaisten, maataloustuottajien ja sidosryhmien vastaavan kyselyyn. Käythän siis kertomassa mielipiteesi 17.11.2017 mennessä täältä. Tutustu aiheeseen lisää myös komission tiedonannosta.

 

Anna palautetta EU-tietokeskuksen toiminnasta!


Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksen viisivuotisella puitesopimuskaudella aletaan olla loppusuoralla, kun nykyinen kausi päättyy tämän vuoden loppuun. Hakemus uudelle, tällä kertaa kolmivuotiselle, puitesopimuskaudelle on jätetty ja läpimenopäätöksiä saataneen kuulla loppusyksystä. Mahdollisesti jatkuvan toiminnan kehittämiseksi pyydämmekin uutiskirjeen lukijoita antamaan palautetta EU-tietokeskuksen toiminnan kehittämiseksi. Palautetta voi antaa tästä linkistä.


EU:n nuorten käännöskilpailu

 

Vuosittainen Euroopan komission käännöstoimen pääosaston järjestämä nuorten Juvenes Translatores -käännöskilpailu on jälleen ajankohtainen. Kilpailu on tarkoitettu 17-vuotiaille, vuonna 2000 syntyneille toisen asteen opiskelijoille, jotka pääsevät kilpailussa kääntämään EU:n 60-vuotisjuhlavuotta käsittelevän tekstin yhdeltä EU:n viralliselta kieleltä toiselle. Kilpailun tarkoitus on innostaa nuoria opiskelemaan kieliä ja antaa heille tilaisuus kokeilla kääntämistä. Koulujen tulee ilmoittautua kilpailuun 20. lokakuuta klo 12 mennessä, minkä jälkeen 751:tä koulua pyydetään ilmoittamaan kilpailuun osallistuvien opiskelijoidensa nimet. Kilpailu järjestetään 23. marraskuuta 2017 samaan aikaan kaikissa osallistumaan valituissa kouluissa. Komission kääntäjät valitsevat kilpailutekstien joukosta yhden voittajan jokaisesta maasta. Viime vuonna suomalainen voittaja oli Tampereen yhteiskoulun lukion Greta Koivikko, joka käänsi tekstin ruotsista suomeen. Lue lisää kilpailusta ja ilmoittakaa koulunne mukaan täältä!


Ole aktiivinen Euroopan liikuntaviikolla!

 

Euroopan liikuntaviikolla 23.–30. syyskuuta Euroopan unioni kannustaa kaikkia ikään ja kuntoon katsomatta lähtemään liikkeelle. Fyysisen aktiivisuuden hyödyt ovat kiistattomia, mutta siitä huolimatta monet eurooppalaiset eivät eurobarometrin mukaan harrasta lainkaan liikuntaa ja jopa hyötyliikunta jää monilla hyvin vähäiseksi. Euroopan liikuntaviikko on unionin vastaus tähän pahenevaan ongelmaan. Liikuntaviikon aikana ympäri Eurooppaa järjestetään tuhansia ”liikuttavia” tapahtumia ja sosiaalisessa mediassa tapahtumia voi seurata #BeActive -hashtagin avulla. Etelä-Pohjanmaalla liikuntaviikkoon voi osallistua kansallisten Liikuntapäivien yhteydessä 30.9., jolloin joidenkin liikuntakeskusten kuntosali- ja ryhmäliikuntapalveluihin voi käydä tutustumassa veloituksetta. Lue lisää liikuntapäivien nettisivuilta.


Pruukin koulu Seinäjoelta ehdolla Euroopan liikuttavimmaksi kouluksi

Osana Euroopan liikuntaviikkoa komissio palkitsee Euroopan liikuttavimman koulun #BeActive -palkinnolla. Suomesta ehdolla palkinnon saajiksi ovat Pruukin koulu Seinäjoelta, Polvijärven yläaste sekä Pohjankylän koulu Kalajoelta. Opetushallituksen asiantuntija Terhi Liintola kertoo, että esimerkit valikoituivat Liikkuva koulu -verkoston koordinaattoreiden kautta. Euroopan komission kriteereissä painottuivat erityisesti luovuus, kustannustehokkuus ja vaikuttavuus. Seinäjokelaisessa Pruukin yhtenäiskoulussa oppilaat on saatu liikkumaan välitunneilla ottamalla oppilaat mukaan toiminnan suunnitteluun. Hyvät tilat ja pidennetty ruokatunti mahdollistavat monipuolisen toiminnan. Komissio valitsee ehdokkaista finalistit ja voittaja palkitaan 11.10.2017 Marseillessa.

Lue lisää>>

 

Vuosi 2018 on kulttuuriperinnön teemavuosi


Vuosi 2018 on EU:ssa nimetty eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuodeksi, jonka aikana eurooppalaisia tullaan kannustamaan esimerkiksi tapahtumien ja näyttelyiden kautta tutustumaan eurooppalaiseen kulttuuriperintöön sekä tunnistamaan sen ainutlaatuinen luonne. Voit jo nyt ryhtyä seuraamaan teemavuoteen liittyvää tiedotusta esimerkiksi uutiskirjeen kautta.


c-ayfbzxoaaumry.jpg


 
 
 
19452776_1426739804040162_3761041563344901141_o.jpg
 
Kuuntele Junckerin puhe Euroopan unionin tilasta 13.9.
 

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitää keskiviikkona 13.9.2017 vuotuisen unionin tilaa käsittelevän puheensa Euroopan parlamentissa Strasbourgissa. Puheessa hän luo katsauksen kuluneeseen vuoteen, esittelee vuoden 2018 painopisteet ja kertoo, miten komissio aikoo vastata Euroopan unionin kiireellisimpiin haasteisiin. Seuraa puhetta suorana lähetyksenä ja lue lisää puheen merkityksestä täältä tai tilaisuuden Facebook-tapahtumasta.

 
 
 
 
Osallistu End of Roaming -kuvakisaan ja voita Interrail-liput!
 
EU:n sisäiset roaming -maksut poistuivat kesäkuussa, minkä myötä EU:n sisällä matkustava voi esimerkiksi jakaa matkakuviaan reaaliaikaisesti sosiaaliseen mediaan aiempaa huolettomammin. Hyödynsitkö itse menneenä kesänä roaming -maksujen poistumista ja tallentuiko hetki valokuvaan? Osallistu siinä tapauksessa komission järjestämään kuvakilpailuun, jonka pääpalkintona on interrail-liput Euroopan halki! Liput jaetaan kolmelle eniten Facebook-tykkäyksiä keränneen kuvan ottajalle. Kuvakilpailuun voi osallistua lähettämällä kuvan ja lyhyen kuvatekstin Digital Single Market -Facebook-sivulle  yksityisviestinä 15.9.2017 mennessä.
 
 
 
blonde-629726_640.jpg

OLETKO KÄYTTÄNYT EU-TIETOKESKUKSEN PALVELUITA ÄSKETTÄIN?
Anna palautetta!
 
epliitto_logo_valk.png  
EU-tietokeskus 
eu-tietokeskus@etela-pohjanmaa.fi
Frami, 4. kerros
Kampusranta 9 C / PL 109
60101 Seinäjoki
+358 40 024 1813
europe_direct_small.png
 
footer-divider_valk.png
 
Register: Etelä-Pohjanmaan liitto   ::   Copyright © 2015   ::   All rights reserved.
 
 
Peruuta uutiskirje