Jos viesti ei näy oikein, avaa se selaimessa
 
 
paakuva_eutietokeskus.jpg
 
KEVÄINEN TERVEHDYS
EU-TIETOKESKUKSESTA
 
 

Euroopan kevät on ollut jälleen tapahtumarikas ja vivahteikas. Maaliskuun lopulla Roomassa juhlittiin Rooman sopimusten ja samalla myös Euroopan unionin ja Euroopan yhdentymisen 60-vuotisjuhlaa. Euroopan maiden johtajat allekirjoittivat juhlintojen yhteydessä julistuksen EU:n tulevaisuuden rakentamisesta. Euroopan komission ehdottamista viidestä tulevaisuusskenaariosta julistuksessa korostettiin paitsi yhtenäisempää ja tiiviimpää yhteistyötä hyväksyttiin myös eritahtinen eteneminen integraatioprosessissa. Rooman juhlahumuista palattiin hyvin nopeasti takaisin maan pinnalle heti seuraavalla viikolla, kun Britannian pääministeri Theresa May toimitti virallisen, artikla 50 -mukaisen, erokirjeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille. Brexit -prosessi on nyt siis virallisesti lähtenyt liikkeelle. Tulevaisuudessa Euroopan unionia viedään eteenpäin 27 jäsenvaltion voimin. Vivahteikasta on ollut myös vaaleissa eri puolilla Eurooppaa. Maaliskuun puolessa välissä Hollannin parlamentinvaaleissa EU-myönteiset liberaalit ottivat niukan torjuntavoiton äärioikeistolaisesta vapauspuolueesta. Ranskassa käydään parhaillaan presidentinvaalien toista kierrosta, jonne ovat edenneet toistensa ääripäät EU-myönteinen Emmanuel Macron ja äärioikeistolainen Marine Le Pen.


Kaikesta tästä myllerryksestä huolimatta EU-pyörät kuitenkin pyörivät eteenpäin. Koheesiopolitiikan uutta kautta on lähdetty valmistelemaan ja kommenttikierroksia on järjestetty ja järjestetään paraikaa monien rahoitusohjelmien kohdalla. Rahoitusohjelmien hankehaut myös avautuvat ja sulkeutuvat ajallaan. Uusia hankkeita starttaa ja vanhoja päättyy. Myös Eurooppa-päivää vietetään tapansa mukaan toukokuun yhdeksäntenä päivänä. Näistä ja kaikesta muusta tarkemmin lisää tässä uutiskirjeessä.

Antoisia lukuhetkiä!


TULEVIA TAPAHTUMIA MEILLÄ JA MUUALLA


Maakunnallista Eurooppa-päivää vietetään tänä vuonna Lapualla


eurooppa-päivä.jpg


Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksen vuosittainen Eurooppa-päivän tapahtuma järjestetään tänä vuonna Lapualla, Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa tiistaina 9.5. klo 13 alkaen. Tapahtumassa juhlitaan paitsi 60-vuotiasta Euroopan unionia, tuodaan esiin myös kansainvälistymisen ja kansainvälisen toiminnan mahdollisuuksia alueella. Tapahtuma alkaa Alajoki-salin aulassa avoimella tilaisuudella, jonne kokoontuu esittelypisteilleen kattava joukko alueen kansainvälisiä toimijoita. Tässä kaksituntisessa tapahtumassa kuullaan myös musiikkiesityksiä sekä tarjoillaan kahvit 150 ensimmäiselle vieraalle. Klo 15 alkaen Alajoki-salissa järjestetään seminaari kansainvälistymistä mahdollistavasta rahoituksesta. Pääpuhujaksi seminaariin saapuu Mauri Uusilehto Opetushallituksen kansainvälistymispalveluista, jonka aiheina ovat etenkin Erasmus+, Kansalaisten Eurooppa ja Luova Eurooppa -rahoitusohjelmat.  Tapahtuma päättyy elokuvanäytökseen Lapuan Bio Marilynissa, jossa erikoisnäytöksenä näytetään palkittu saksalainen draamakomedia Isäni Toni Erdmann. Elokuva palkittiin viime vuonna muun muassa Euroopan parlamentin jakamalla LUX-elokuvapalkinnolla. Ohjelmaan voi tutustua tarkemmin myös EU-tietokeskuksen nettisivuilta.


EU-tietokeskus toivottaa kaikki sydämellisesti tervetulleeksi tapahtumaan!


Euroopan nuorisoviikkoa vietetään juuri nyt - Nuoret esillä Lapuan Eurooppa-päivän tapahtumassa


Euroopan nuorisoviikot käynnistyivät vappupäivänä 1.5.. Tänä vuonna viikkoa vietetään teemalla ”Shape it, move it, be it”. Tavoitteena on etenkin kannusta nuoria mukaan kaikenlaiseen yhteisölliseen toimintaan. Tiedotusta järjestetään etenkin Euroopan solidaarisuusjoukkoihin sekä Erasmus+ -ohjelman mahdollisuuksiin liittyen. Teeman tarkoituksena on nostaa esiin myös nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa heitä koskevan politiikan tekemiseen. Viikon aikana 33 Euroopan maassa järjestetään erilaisia tapahtumia nuorille. Suomessakin tapahtumia on tarjolla. Etelä-Pohjanmaalla ei tänä vuonna nähdä varsinaisia tapahtumia, mutta nuoret ovat vahvasti esillä tulevassa Eurooppa-päivän tapahtumassa Lapualla 9.5. EU-tietokeskus jakaa esittelypisteellään niin matkustamisen, EU:n solidaarisuusjoukkoihin, työskentelyyn kuin vaihto-opiskeluunkin liittyvää tietoutta. Lue lisää nuorisoviikoista.


Tietoprovinssi 2017


Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen järjestämä vuosittainen Tietoprovinssi -tapahtuma järjestetään kesäkuun 6. päivä Framilla ja Seinäjoen Kaupunginkirjastolla. Tapahtumassa esitellään eteläpohjalaista tutkimusta, kehittämistä ja koulutusta. Tänä vuonna tapahtuma on luentopainotteinen. Kaupunginkirjastolla luennoidaan luovuuteen ja hyvintointiin liittyvistä teemoista, kun taas Framin B-osassa syvennytään mm. agrobiotalouden, kestävien ruokaratkaisujen, yrittäjyyden ja älykkäiden ja energiatehokkaiden järjestelmien teemoihin. EU-tietokeskus on perinteisesti mukana Framilla pienellä tiedotuspisteellään.

Lue lisää>>


HANKEMAAILMAN AJANKOHTAISET


Kansainvälinen hankeosaajakoulutus etenee


Etelä-Pohjanmaan liiton ja Seinäjoen Ammattikorkeakoulun yhdessä järjestämä kv-hankeosaajakoulutus on edennyt kevään aikana. Tähän mennessä koulutuksiin on kokoonnuttu kolme kertaa. Koulutuksissa on käyty hyvin käytännönläheisesti läpi merkittävimpiä EU:n rahoitusohjelmia, harjoiteltu hankeideointia työpajoissa sekä kuultu myös hankkeiden taloushallintoon sekä hakukriteereihin liittyviä näkökulmia. Lue lisää koulutuksen tavoitteista täältä.


Interreg Europe


Interreg Europe -ohjelman kolmas hankehaku on meneillään paraikaa. Maaliskuun ensimmäisenä päivänä alkanut hakuaika päättyy kesäkuun lopussa. Hakemukset tulee jättää sähköisen iOLF -järjestelmän (Interreg Europe online system) kautta, joka otettiin käyttöön myös hankkeiden raportoinnissa. Hankkeen nettisivuilla on kattavasti tietoa ja opastusta projekteihin hakeutumisesta, hakemisesta, sähköisen järjestelmän käytöstä ja muista käytännön asioista.


Interreg Europe järjesti kansainvälisen verkostoitumistapahtuman maaliskuun lopulla Maltalla, jonne kokoontui aktiivisia hanketoimijoita ympäri Eurooppaa. Etelä-Pohjanmaalta verkostoitumaan matkustivat EP-liiton kansainvälisten asioiden päällikkö Jaakko Hallila sekä Sami Perälä Eptek ry:stä.


Interreg Baltc Sea Region


Itämeren Interreg -ohjelman seuraava hankehaku järjestetään tulevana syksynä, niinpä hankevalmistelut ovat ajankohtaisia juuri nyt. Rahoitusta tulee hakuun kolmesta ensimmäisestä prioriteetista eli innovaatiokapasiteetin kehittämisen, luonnonvarojen kestävän käytön sekä kestävien kuljetusratkaisujen prioriteettilinjoista. Ohjelman toinen hakukausi järjestettiin alkuvuodesta ja päätökset alkavaista projekteista pitäisi tulla touko-kesäkuun aikana. Etelä-Pohjanmaalta hankkeita pääsi toiselle hakukierrokselle useampi kappale ja tunnelmat ovatkin päätösten suhteen hyvin odottavat.

Lue lisää>>


Interreg Botnia-Atlantica


Botnia-Atlantican rahoitusohjelmasta järjestettiin helmi-maaliskuussa hankehaku innovaation, elinkeinoelämän ja ympäristön toimintalinjoista. Päätökset rahoitettavista hankkeista pitäisi tulla niin ikään myös touko-kesäkuussa. Samaisia toimintalinjoja koskeva hankehaku järjestetään seuraavan kerran jo ensi syksynä 1.8.- 13.9.2017. Nyt jos milloin on siis viimeistään aloitettava hankkeiden suunnittelu ja hankekonsortion rakentaminen! Botnia-Atlantica onkin avannut nettisivuilleen partnerihaun , jonne kukin voi vapaasti ehdottaa hankeideoita muiden kommentoitavaksi. Partnerihaun toivotaan helpottavan partnereiden löytämistä ja johtavan mahdollisesti myös hankehakemuksiin. Ohjelma aktivoitui hiljattain myös Facebookissa: Interreg Botnia-Atlantica -sivulla tiedotetaan ohjelman ajankohtaisista asioista. Muistathan myös ohjelman paikallisen yhteyspisteen Etelä-Pohjanmaan liitossa, johon on hyvä olla yhteydessä hankevalmisteluvaiheessa. Yhteyshenkilönä toimii kansainvälisten asioiden päällikkö Jaakko Hallila.


AJANKOHTAISTA EUROOPASSA


EU:n monivuotisia rahoituskehyksiä luodaan juuri nyt


Länsi-Suomen Eurooppa-toimiston EU-politiikan asiantuntija Emilia Pernaa avaa blogi-kirjoituksessaan, kuinka suuntaviivoja ja neuvotteluja vuoden 2020 jälkeisistä monivuotisista rahoituskehyksistä käydään jo nyt. Neuvotteluja käydään varsin vaativissa olosuhteissa. Brexitin ohella myös turvallisuus, maahanmuutto ja puolustus hallitsevat EU:n poliittista agendaa. Vääntöä tullaan siis käymään paitsi budjettien sisällöistä myös itse politiikkasisällöistä. Pernaa peräänkuuluttaakin blogissaan, että keskustelut tulevaisuuden aluekehityspolitiikasta käydään juuri nyt ja nyt jso milloin myös eteläpohjalaisten on oltava valmiita jakamaan näkemyksiään ja kokemuksiaan.

LUE LISÄÄ>>


Roomassa juhlittiin 60-vuotiasta EU:ta


Euroopan johtajat kokoontuivat maaliskuun 25. päivä Roomaan juhlimaan 60 vuotta täyttäviä Rooman sopimuksia. Rooman sopimuksilla perustettiin aikanaan yhtenäismarkkinat sekä Euroopan atomienergiajärjestö Euratom ja niitä voidaankin pitää nykyisen kaltaisen yhdentymiskehityksen alkuna, siksi sopimuksia on juhlittu myös yleisesti EU:n 60-vuotisjuhlapäivänä. Juhlallisuuksien ohessa Euroopan johtajat allekirjoittivat Roomassa julistuksen Euroopan tulevaisuudesta, jossa sitouduttiin toimimaan turvallisemman, menestyvämmän ja kestävämmän, sosiaalisemman sekä globaalisti vahvemman Euroopan puolesta.

LUE LISÄÄ>>


Asiakirja Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista


Euroopan komissio julkaisi huhtikuun 26. päivä asiakirjan Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista. Vaikka unionin alueella sijaitseekin kehittyneimmät hyvinvointivaltion järjestelmät ja eurooppalaista sosiaalista mallia pidetään menestystarinana, tuottavat globalisaatio, digitalisaatio ja väestön ikääntyminen myös suuria haasteita sosiaalisten oikeuksien toteutumiseksi. Uuteen asiakirjaan on lueteltu 20 kansalaisia ja työntekijöitä koskevaa avainperiaatetta ja -oikeutta, joilla halutaan taata tasavertaiset ja toimivat työmarkkinat ja hyvinvointijärjestelmät Euroopassa. Lue työllisyys- ja sosiaaliasioista vastaavan komissaarin, Marine Thyssenin lehdistötiedote asiakirjasta täältä. Koko asiakirja on luettavissa täältä.


Brexit-prosessi on lähtenyt käyntiin


Brexit-prosessi lähti käyntiin virallisesti maaliskuun viimeisellä viikolla, kun Britannian pääministeri Theresa May toimitti virallisen, artikla 50 mukaisen erokirjeen Euroopan-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille. Euroopan pääjohtajat kokoontuivat huhtikuun viimeisenä viikonloppuna Brysseliin sopimaan yhteisistä suuntaviivoista neuvotteluille ja konsensus suuntaviivoista saavutettiinkin hyvin nopeasti, arviolta neljässä minuutissa. Unionin puolelta toivotaankin suhteellisen nopeaa neuvotteluaikataulua. Neuvottelujen ei kuitenkaan odoteta juuri etenevän ennen Britanniassa kesäkuun alussa järjestettäviä ennenaikaisia parlamentin vaaleja, joiden tarkoituksena on testata etenkin pääministeri Theresa Mayn kannatus. Brysselissä sovituissa linjauksissa korostuivat ensinnäkin Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja toisaalta myös muualla EU:ssa asuvien Britannian kansalaisten oikeudet. Linjauksissa korostettiin myös sitä, että tiukkaa rajaa Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille ei haluta rakentaa. Merkittävä linjauksissa esiin tullut lähtökohta on myös se, että EU ei ole valmis neuvottelemaan EU:n ja Britannian välisistä suhteista ennen kuin riittävä edistyminen kansalaisten oikeuksia, Irlantia sekä rahaa koskevista kysymyksistä on saavutettu. Lue lisää muun muassa Politico.eu -sivuston artikkelista tai  Ylen artikkelista.

 
 
 
kuva.jpg
 
Ekoinnovaatioilla ruokahävikkiä vähentämään
 
Etelä-Pohjanmaan liiton kansainvälisten hankkeiden kaarti sai vahvistusta, kun Interreg Europe -ohjelmasta rahoitettu Ecowaste4Food -hanke käynnistyi vuoden vaihteessa. Hankkeen tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä ekoinnovaatioita kartoittamalla ja jakamalla. Lue hankkeen projektikoordinaattorin, Susanna Valkaman mietteitä Kynäälyjä -blogista.
 
 
 
 
Avointien ovien päivät Euroopassa
 
Euroopan unionin toimielimet avaavat oviaan Eurooppa-päivän kunniaksi. Brysselissä päivää vietetään tulevana lauantaina 6.5.2017 klo 10–18. Luxembourgissa Euroopan parlamentti, Euroopan unionin tuomioistuin sekä Euroopan tilintarkastustuomioistuin avaavat ovensa kahdeksi päiväksi 13.–14.5.2017.  Euroopan parlamentti avaa ovensa myös Strasbourgissa sunnuntaina 14.5.2017.
 
 
 
open_days_brussels_170506_web.jpg

OLETKO KÄYTTÄNYT EU-TIETOKESKUKSEN PALVELUITA ÄSKETTÄIN?
Anna palautetta!
 
epliitto_logo_valk.png  
EU-tietokeskus 
eu-tietokeskus@etela-pohjanmaa.fi
Frami, 4. kerros
Kampusranta 9 C / PL 109
60101 Seinäjoki
+358 40 024 1813
europe_direct_small.png
 
footer-divider_valk.png
 
Register: Etelä-Pohjanmaan liitto   ::   Copyright © 2015   ::   All rights reserved.
 
 
Peruuta uutiskirje