Problem med att läsa detta nyhetsbrev? Klicka här för att öppna i webbläsaren.
 
 
 
 
I Kauhajoki tas kulturevenemangen ut till de äldre
 
 

I Kauhajoki har man förbättrat de äldres möjligheter att njuta av lokala kulturevenemang. Evenemang och tillställningar som ordnas på orten har filmats av professionella fotografer. På tillställningar i byarna har de äldre fått möjlighet att se på videoupptagningarna. 
 

De boende i Nummikoti-hemmet i byn Nummijärvi i Kauhajoki har samlats till en programeftermiddag i bystugan vid serviceboendet. Efter kaffeserveringen får deltagarna bänka sig vid den vita duken för att följa med ett musikevenemang och en allsångstillställning som ordnades i Kauhajoki i somras. De boende kan delta i allsången om de känner för det. Efter filmförevisningen börjar en knapp timmes social cirkusverkstad, och då om inte förr har alla ett leende på läpparna.


nummikoti.jpg  

 
Kulturväsendet i Kauhajoki har inom pilotprojektet Ilon pisaroota ordnat motsvarande tillställningar också i Päntäne, Ikkeläjärvi och i centrum. Förutom video, allsång och social cirkus har man också haft teaterföreställningar.

- Evenemangen har fått ett gott mottagande och deltagandet, särskilt ute i byarna, har varit engagerat och fördomsfritt. Det har skrattats mycket. Också vår samarbetspart social- och hälsovårdsväsendet har varit nöjd med tillställningarna i byarna, säger assistenten vid kulturväsendet Seija Haapakoski.

  

Pilotverksamheten har genomförts med rätt små ekonomiska resurser, vilket ibland har varit en utmaning. Genom kommunens pilotprojekt har man ändå lyckats förmedla evenemang till en målgrupp som annars hade haft mycket svårt att delta. Samtidigt har den nya verksamheten ökat gemenskapen i byar som kan ligga till och med tiotals kilometer från centrum. 

 
 
 
vaikutukset sitra 264.jpg
 
Information om effekterna av konst och kultur
 

Sitra och Taikusydän -kontaktpunkten har samlat ihop forskningsdata om vilken inverkan konst och kultur har på social välfärd och hälsa. 

 
 
 
 
Ett nytt utvecklingsprojekt för kulturlotsverksamheten
 
Kulturlotsverksamhetens nationella samordnings- och utvecklingsprojekt startade i oktober. Projektet leds av Tammerfors stads enhet för kulturfostran, TAITE.
 
 
 
 
taite_kulttuurikasvatusyksikko_logo 264.jpg


 

Projektchef Esa Vienamo
tel. 0400 883317
E-post: esa.vienamo@etela-pohjanmaa.fi

 

Besöksadress:

Välfärd för kommuner över gränser

Södra Österbottens förbund

Kampusranta 9 C
Frami, 4:e våningen
Seinäjoki

Postadress:

Välfärd för kommuner över gränser

Södra Österbottens förbund

PL 109
60101 Seinäjoki

 
 Pohjanmaan liitto
 Svenska Österbotten förbund
Etelä-Pohjanmaan liitto
Undervisnings- och kulturministeriet
 
 
Register:   Södra Österbottens förbund   ::   Copyright © 2016   ::   All rights reserved.
 
 
Avsluta prenumeration