Jos viesti ei näy oikein, avaa se selaimessa
 
 
 
 
Luovia hetkiä muistisairaiden kanssa
 
 

Vaasassa ja Mustasaaressa on kevään 2017 aikana järjestetty taiteilijoiden ja hoitokodeissa asuvien vanhusten välisiä interaktiivisia tuokioita. Tavoitteena on eri taiteenaloja hyödyntäen visualisoida ja draamallistaa ikäihmisten tarinoita ja elämää taidepotreteiksi.

 

Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan yhdessä suunnittelemaan Elävä kertomus -kuntapilottiin osallistuu neljä eri alojen taiteilijaa. Mukana ovat äänitaiteilija Stefan Backas, yhteisötaiteilija Maria Nordbäck, kuvataiteilija Mikki Paajanen sekä teatteritaiteilija Nina Vana. Hoitokodeissa yhteisiä kohtaamisia on järjestetty pienryhmissä tai yksittäisten ikäihmisten kanssa.

 

Maria Nordbäck on vieraillut pilotin puitteissa Mustasaaren Solgårdenissa ja Vaasan Ruukinkartanossa. Maria kertoo että muistisairaiden kanssa toimiessa saattaa suunnitelmiin myös tulla helposti muutoksia.
Kaikki ovat yksilöitä ja työskentelyyn vaikuttaa mm. osaston päivärytmi sekä osallistujien kiinnostus ja mielentila. Täytyy elää hetkessä mukana ja muuttaa tarvittaessa suunnitelmia.

 

koruja.jpgSolgårdenin vanhusten kanssa on tehty yhdessä maalauksia, koruja ja paperikukkia. Asukkaat ovat päässeet myös kokeilemaan valokuvausta ja kuuntelemaan musiikkipalvelu Spotifyn kautta vanhaa musiikkia. Syntyneistä töistä ja yhteisistä hetkistä on koottu palvelutalon seinälle pieni näyttely.

 

Marian mukaan ilahduttavaa yhteisissä kohtaamisissa on ollut nähdä osallistujien kokemat onnistumisen tunteet.

Tekemisen aikana tulee monille paljon muistoja käsillä tekemisestä. Solgårdenista löytyi myös yksi entinen harrastajamaalari. Oli hienoa nähdä miten pensseli vielä löytää muotoja.

                     

Solgårdenin hoitokodin johtaja Mikaela Ahlbäck-Strand on ollut tyytyväinen taitelijoiden vierailuihin.

Yhteistyö on sujunut erittäin hyvin. Taidetoiminnasta ovat tykänneet sekä asukkaamme että henkilökunta. 

 
 
 
glädjespridarna 264.jpg
 
Glädjespridarna välittää taiteilijoita ja esiintyjiä
 
 

Pedersöressä toimiva Glädjespridarna -hanke tarjoaa kotisivuillaan yli 20 eri esiintyjän tai taiteilijan palveluja. Ohjelmapalvelun keskeinen kohderyhmä on ikäihmiset. 

 
 
 
jarjestot 264.jpg
 
Järjestöjen asema sote-uudistuksessa selkeytymässä
 
 

Maakunnille on tulossa yleinen yhteistyövelvoite järjestöjen kanssa. Lisäksi maakunnan on laadittava tavoitteet hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi sosiaali- ja terveyspalveluissa.

 
 
 
 
 
sairaalanova264.jpg
 
Jyväskylään valmistuva Sairaala Nova panostaa taiteeseen
 
 

Jyväskylään valmistuvan uuden Sairaala Novan taidehankinnat tullaan rahoittamaan prosenttiperiaatteella. Taidehankintoihin ja -toimintaan käytetään 0,25 % rakentamisen kokonaiskustannuksista, kuitenkin enintään miljoona euroa. Painopiste on keskisuomalaisella taiteella.

 
 


 

Projektipäällikkö Esa Vienamo
puh. 0400 883317
sahkoposti: esa.vienamo@etela-pohjanmaa.fi

 

Käyntiosoite:
Hyvinvointia kuntiin ilman rajoja
Etela-Pohjanmaan liitto
Kampusranta 9 C
Frami, 4.kerros
Seinäjoki

Postiosoite:
Hyvinvointia kuntiin ilman rajoja
Etela-Pohjanmaan liitto
PL 109
60101 Seinäjoki

 
 Pohjanmaan liitto
 Svenska Österbotten förbund
Etelä-Pohjanmaan liitto
 Opetus- ja kulttuuriministeriö
 
 
Register:    Etelä-Pohjanmaan liitto   ::   Copyright © 2016   ::   All rights reserved.
 
 
Peruuta uutiskirje